Winterdip? Zo stimuleer je je lichaam met het aanmaken van geluksstofjes..

Herken je dat? De winterblues.. je voelt je vermoeid, slaapt niet zo goed of hebt steeds trek in zoetigheid of het lukt je niet van de bank te komen.  Hoe komt dat?  Veel heeft te maken met het (tekort aan) licht en je hormonen.

Onze hormonen worden aangestuurd door onze biologische klok, afgesteld door de cyclus van licht en donker. Eén van de hormonen; serotonine, wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het stofje is bepalend voor je humeur, maar speelt ook een belangrijke rol in je bioritme. Daarom is het zo belangrijk dat je ook in deze tijd van het jaar voldoende serotonine aanmaakt. Gelukkig zijn er manieren waarop je je serotonine voorraad weer een zetje kunt geven.

Je stemming wordt óók bepaald door hoe je voelt. Ben je uitgeput? Dan is het niet makkelijk om  opgewekt of tevreden te zijn. Niet zo gek als je beseft dat bij fitte en uitgeruste mensen meer geluk stofjes aangemaakt worden die zorgen voor blijdschap, veiligheid en tevreden zijn. Wanneer je goed voor jezelf kunt zorgen, komen deze hormonen vanzelf vrij.

De hoogste tijd om je geluk te boosten met onze tips:

☼ Dat Yoga helpt, wisten we al! Yogi’s zitten vaak beter in hun vel dan niet-yogi’s, blijkt uit onderzoek. Als je gedurende een paar maanden één of twee keer per week aan yoga doet, verbetert je humeur beduidend. Yoga maakt je rustiger, ook naast de mat. Je kunt beter omgaan met de stress van alledag en je stemming wordt beter en stabieler. 

☼ Slaap doet wonderen.  Doe op tijd je telefoon weg of computer. Het blauwe licht verstoort je bioritme, waardoor je moeilijker inslaapt. Extra magnesium kan ook helpen te ontspannen en daardoor beter te slapen. Kies dan voor de magnesium biscyglinaat  of -tauraat en niet de oxide. De eerst genoemden zijn organisch en wordt veel beter opgenomen door je lichaam. 

 ☼ Zorg voor gezonde keuzes in je voeding voor voldoende vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld vitamine  B3, B6 en de magnesium zorgen voor verhoging van de aanmaak van serotonine. Vooral in rood vlees, maar ook vis met goede vetten, melk, bananen, noten en eieren zit vitamine B3, B6 en magnesium. Extra vitamine D3 en K2 en een goede visolie of omega-3-vetzuren helpen enorm! 

☼ Kies af en toe gefermenteerde voeding zoals zuurkool of Kimchi, maar ook yoghurt, kwark en tempeh zijn super gezond voor je darmen en de aanmaak van goede bacteriën. Zeker als je weet dat 95% van alle serotonine in je darmen wordt aangemaakt. Hoe beter het is gesteld met je darmflora, hoe meer serotonine er kan worden geproduceerd. Lukt dat niet? Kies dan een goede probiotica als ondersteuning.

☼ Drink voldoende water. Met zo’n 1,5 tot 2 liter zit je goed. Niet alleen voor je vochtbalans, maar ook voor het afvoeren van afvalstoffen en goed kunnen verlopen van al die bioprocessen in je lichaam. Dus ook het aanmaken van de geluksstofjes als neurotransmitter.

☼ Zoek het licht op, ga lekker naar buiten als het kan, want ook (zon)licht bevordert de aanmaak van serotonine.

Noga steeds futloos of vermoeid? We helpen je graag!