Het Yoga Huis en Health Studio Julia gaan samen verder

Nu de dagen wat langer worden, merk je langzaam dat er in de natuur veranderingen plaats vinden. Hier en daar al wat groen, de eerste narcissen en krokussen komen boven. Van de winter gaan we langzaam over naar de lente energie. Vaak hebben wij het over om met de seizoenen mee te bewegen. De winter om naar binnen te keren, reflectie, nieuwe ideeën opdoen. De lente om die uit te voeren en tot verwerkelijking te brengen. 

Zo hebben wij ook deze winter nagedacht over ons Yoga Huis, onze deelnemers,de locatie, onze lessen en de bezetting. We merkten wat beperkingen over de locatie met onze ambities voor Het Yoga Huis.  En toen kwam er iets heel moois op ons pad! 

Continue reading “Het Yoga Huis en Health Studio Julia gaan samen verder”

Yoga en Menstruatie: Natuurlijke verlichting voor vrouwen

Menstruatie, hoewel een natuurlijk onderdeel van ons vrouwelijk leven, kan gepaard gaan met ongemak en pijn. Gelukkig biedt yoga ons een holistische benadering om deze uitdagingen aan te pakken en je algemene welzijn te bevorderen. In welke fase van je leven je als vrouw ook bent yoga kan ondersteuning bieden voor vrouwenklachten. Meer over de overgang elders! Misschien heb je ook weleens gehoord dat je bepaalde houdingen niet mag tijdens je menstruatie. In de Ashtanga traditie zeggen ze eerste 3 dagen helemaal geen yoga. In de Iyengar traditie zijn er hele strikte regels die elke les worden herhaald. Hoe zit dat nou precies? We vertellen je meer.

Continue reading “Yoga en Menstruatie: Natuurlijke verlichting voor vrouwen”

Winterdip? Zo stimuleer je je lichaam met het aanmaken van geluksstofjes..

Herken je dat? De winterblues.. je voelt je vermoeid, slaapt niet zo goed of hebt steeds trek in zoetigheid of het lukt je niet van de bank te komen.  Hoe komt dat?  Veel heeft te maken met het (tekort aan) licht en je hormonen.

Onze hormonen worden aangestuurd door onze biologische klok, afgesteld door de cyclus van licht en donker. Eén van de hormonen; serotonine, wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het stofje is bepalend voor je humeur, maar speelt ook een belangrijke rol in je bioritme. Daarom is het zo belangrijk dat je ook in deze tijd van het jaar voldoende serotonine aanmaakt. Gelukkig zijn er manieren waarop je je serotonine voorraad weer een zetje kunt geven.

Continue reading “Winterdip? Zo stimuleer je je lichaam met het aanmaken van geluksstofjes..”

De helende en kalmerende effecten van een YOGA NIDRA

Yoga Nidra is al eeuwen oud en kun je omschrijven als een bewuste of slapeloze slaap. Het bijzondere is dat je tot een diepe ontspanning komt, net zoals in een diepe slaap, maar toch nog volledig bewust van je omgeving.

Hierdoor kunnen spanningen die je onbewust vasthoudt, verwerkt worden en kan je lichaam zich op verschillende vlakken compleet ontspannen. En je hoeft er niets voor te doen, alleen comfortabel te liggen en te luisteren naar de stem die meeneemt door alle lagen van bewustzijn heen, zodat je rationele brein (die monkey mind, je ego) kalmeert en het onderbewuste de ruimte krijgt actiever te worden.

De stem (docent) neemt je mee door een aantal fases: je komt comfortabel liggen, landen en aarden, daarna kun je een intentie of hartewens plaatsen (sankalpa), vervolgens wordt je aandacht naar verschillende punten gebracht. Dat kan een korte of uitgebreide bodyscan zijn. De stem kan je ook meenemen in bepaalde gevoelens en tegenstellingen, zoals bijvoorbeeld ‘zwaar’, ‘licht’, ‘vreugde’ of ‘verdriet’. Een andere fase kan zijn die van bewustwording van ademhaling of visualisaties en beelden die voorbij komen. Tenslotte kom je terug bij je intentie/sankalpa en wordt je ‘wakker’.

Wist je dat één uur Yoga Nidra kan voelen als vier uur slaap? Zeker in de drukke weken van December of als je stressvolle periode doormaakt, heeft een kortere of langere yoga nidra dan zo zijn voordelen. Even een moment van rust en ontspanning voor jezelf 

 En dat niet alleen! 

Als je het vaker doet, zul je merken dat je meer bewust bent van je gedachten, emoties en signalen die je lichaam geeft en weet je beter wanneer je een stapje terug moet doen om tot rust te komen

Yoga Nidra helpt bij

► diepere ontspanning

► ontwikkeling creativiteit & verbeeldingsvermogen

► bewust gebruiken van intenties

► het kalmeren van je zenuwstelsel

► alle lagen van jou als mens: fysiek, mentaal en emotioneel

Bij ons in het Yoga Huis neemt Nelleke je iedere dinsdagavond mee in een ontspannende yoga nidra als afsluiting van de yin yogales.

Sankalpa Sanskriet voor een intentie plaatsen, soms hoor je ons dat zeggen in de yogalessen, maar hoe zit dat?

Een intentie plaatsen, hoe doe je dat?
Eigenlijk is het niets anders dan ‘bewust je aandacht sturen”. In het Sanskriet heet het Sankalpa. In de yoga maken we veel gebruik van het plaatsen van een intentie. Ook naast de mat in je dagelijkse leven is het makkelijk toe te passen. Bijvoorbeeld een moment, net voor je uit bed stapt je intentie voor die dag of week of wat dan ook te plaatsen.

Het zetten van een bewuste intentie voor een dag of een bepaalde activiteit kan heel veel rust geven, focus creëren en je dag gewoon positief beïnvloeden. Het geeft dus een positieve mindset, focus en kracht. Denk maar aan de uitdrukking “alles wat je aandacht geeft, groeit! En zo is het ook met je gedachten.


Maar hoe zet je dan een goede intentie? Hier wat tips

♥ Een intentie is een persoonlijk positief woord of zinnetje, geformuleerd in de tegenwoordige tijd.

♥ Je neemt een moment om jezelf af te vragen wat je op dit moment toe wilt laten in je leven en formuleert het vervolgens alsof het al zo is.

♥ Wil je bijvoorbeeld meer rust in je hoofd, zeg dan niet “Ik wil niet meer onrustig zijn” maar: “Ik ben rustig”.

♥ Dus hou het positief en vermijd woorden als ‘geen’ of ‘niet’, alsof HET AL ZO IS, dus in de tegenwoordige tijd: Niet ‘ik wil’ maar ‘ik ben/heb’

♥ Herhaal je intentie 3 x voor jezelf. Alsof je een zaadje plant in je hart en mind, zodat het kan bloeien en groeien.


Je zult merken dat met het plaatsen van een intentie de ervaring van een yoga les in positieve zin kan veranderen. Zo zal de les anders aanvoelen als je als intentie ‘ik accepteer mijn grenzen’ of ‘ik ben moedig’ gebruikt. Experimenteer eens met het zetten van intenties, voor de yoga les, maar ook in het dagelijkse leven.

Ikzelf gebruik vaak de intentie: ‘ik ben rustig en vol vertrouwen’ en echt, voor mij werkt het. Ik hoop ook voor jou! Probeer maar!

Het Achtvoudig Pad

Het achtvoudig pad van Patanjali zijn de acht stappen die beschreven staan in de yoga sutra’s. Hierin wordt aangegeven hoe we volledige harmonie kunnen bereiken met onszelf en de wereld om ons heen. Je kunt ze beschouwen als kroonbladeren  van een bloem.

Yama’s (levensovertuigingen) Dat wat je nalaat, omdat het geen goed doet aan je ontwikkeling,
Geen geweld (ahimsa). Jezelf, je lichaam, anderen, niet in woorden en daden en zelfs niet in gedachten. 
Eerlijkheid (satya) Integer en eerlijk bent naar jezelf, kun je dat ook naar anderen toe zijn. 
Niet stelen (asteya) Iemands tijd gebruiken, maar ook ideeën van een ander stelen. 
Vrij zijn van begeerte (apirigraha) Materiële zaken, alles willen hebben, maar ook ‘onmisbaar zijn’. 
Onthouding (zelfbeheersing) (brahmacharya) Je niet laten meeslepen in obsessies, je onthouden van het verlangen naar iets.
 
Niyama’s:  (gedragsregels) Wat we wel doen, helpt je op je pad!
Reinheid (sauca) Lichaam en geest. Een geest ontdaan van onzuivere gedachten zoals boorheid, afgunst, hebzucht. Maar ook jezelf zijn, authentiek. 
Tevredenheid (santosa) Tevreden zijn met alles wat zich aandient, ook bij tegenslagen vertrouw op wat je pad komt. 
Blijven oefenen (tapas) Zelfdiscipline, wilskracht, ook enthousiasme. 
Zelfstudie (svadhyaya) Lezen, leren, ook reflecteren, terug naar je diepere zelf en intuitie. 
Overgave (isvara pranidhana) Toewijding en vanuit je hart.
 
Asanas: je yoga practice; beheersing van het lichaam

Pranayama: Ademhalingstechniek; beheersing van de levensadem/energie

Pratyahara: Terugtrekken zintuigen, beheersing van de zintuigen

Dharana: Concentratie; de geest richten op een onderwerp

Dhyana: Meditatie; de geest laten opgaan in het onderwerp van concentratie

Samadhi: Volmaakte tevredenheid en evenwichtigheid (nirvana, vrijheid)

Met deze rustgevende yogaplanten ben je in een mum van tijd zen

Wist je dat groenkleuren je hersenen stimuleren om minder van het stresshormonen aan te maken?  Dat zacht ritselende geluid van de bladeren, de prettige geuren of net die vlinders die er omheen fladderen. Omringd door een paar van deze planten ben je in een mum van tijd zen.  

Breng niet alleen een zonnegróét in de tuin, maar ook een zonnehoed.  De Echinacea is niet alleen goed voor onze weerstand, de felgekleurde bloemen trekken vele vlinders aan. Nog een eyecatcher is de ridderspoor. Vaak zo mooi dat je er stil van wordt. 

Verbena bloeit tot ver in de nazomer, zorgt voor een kleurig accent in potten en vlinders zijn er dol op.

Nog iets waar vlinders dol op zijn: de vlinderstruik heeft een zoet parfum en de sterkte varieert per soort. Vanaf je yogamatje of luie stoel in de buurt van de struik geniet je van het schouwspel van de rondfladderende vlinders.

De clematis is een echte rustgever en zo prachtig tegen een kale muur of schutting.

Heb je een vijver in de tuin? Met waterlelies voeg je iets extra’s toe. Dat ziet er niet alleen mooi en rustgevend uit, het blad biedt kikkers ook een plek om lekker op te dobberen.

De bamboeplant mag in dit lijstje van zen-brengers natuurlijk niet ontbreken. Het zacht ritselende geluid van de blaadjes in de wind en het tere groen van de plant zorgen voor rust en evenwicht in de tuin. Je kunt ’m plaatsen als haag of als groen accent tussen de bloemen.

Ook siergrassen voor zorgen voor rust en ontspanning. Rustig om naar te kijken. stilletjes bewegen de sprietjes bij elk briesje. Zie je het voor je?

Hou je van kruiden? Kies dan voor rozemarijn en tijm in een pot. Adem de heerlijke geuren in die vrijkomt als je het kruid aanraakt of er dicht langs komt lopen.  De kruiden houden van de zon en bloeien in het begin van de zomer met rustgevende paarse bloemetjes.

De lavendel mag niet ontbreken. DE geur van een ontspannen zomerdag. Ideaal in je border, in een pot. Tip: bewaar de uitgebloeide bloemetjes en stop ze in een stoffen buideltje of oude sok tussen je kleding of onder je kussen en je slaapt als een roos.

Het verhaal achter de Lotusbloem

In het Hindoeïsme staat de bloem voor welvaart. In het Boeddhisme voor zuiverheid, puurheid, verlichting en gaat het verhaal dat Boeddha geboren is uit een lotusbloem.  
De symboliek heeft te maken met de manier van groei en bloei: vanuit de diepte en het donker groeien de stengels omhoog en stoppen zodra ze aan de oppervlakte van het water komen. Eenmaal aan de oppervlakte gaat de lotusbloem bloeien in het ritme van de dag: in de ochtend opent zij haar bladeren om in de avond weer te sluiten.

Wist je dat de lotusbloem hydrofoob is? Dat wil zeggen dat de blaadjes waterafstotend zijn en er nooit water of modder aan de blaadjes blijft hangen. Bijzonder hè?
De lange bloei staat symbool voor het leven. Eenmaal haar bloem geopend, bloeit ze het hele jaar.
Zij leeft in het licht met haar wortels in het duister. Symbool voor menselijke verlichting waarbij de duisternis staat voor het verleden en de hobbels die je te nemen hebt in je leven..
Zodra de lotusbloem boven water komt verbind zij zich met de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur (de zon). Zo ontstaat er een ultieme verbinding, eenheid en balans met de natuur.
 De symboliek achter de kleuren:

  • Wit staat voor vrede, puurheid
  • Roze staat voor groei, je levenspad (de stengel) naar verlichting (de bloeiende bloem).
  • Rood staat voor liefde en hartstocht, groeien, trouw en vriendschap.
  • Paars staat symbool voor het Achtvoudige pad welke volgens Boeddha en het Boeddhisme zal leiden tot verlichting. Vaak afgebeeld met acht bloemblaadjes.
  • Blauw is verbonden met de geest, kennis, wijsheid en leren. Je hele leven lang…

5 energietips tegen de Herfstblues

In de herfst trekt de natuur zich terug. Wij mensen blijven maar doorgaan, in het tempo zoals  in de zomer. Best onnatuurlijk, en dat gaat ten koste van je immuunsysteem. Maar kun je er aan doen? Een paar kleine tips en dan bedoelen we niet die warme jas, sokken en sjaal ?

Continue reading “5 energietips tegen de Herfstblues”