Yoga en Menstruatie: Natuurlijke verlichting voor vrouwen

Menstruatie, hoewel een natuurlijk onderdeel van ons vrouwelijk leven, kan gepaard gaan met ongemak en pijn. Gelukkig biedt yoga ons een holistische benadering om deze uitdagingen aan te pakken en je algemene welzijn te bevorderen. In welke fase van je leven je als vrouw ook bent yoga kan ondersteuning bieden voor vrouwenklachten. Meer over de overgang elders! Misschien heb je ook weleens gehoord dat je bepaalde houdingen niet mag tijdens je menstruatie. In de Ashtanga traditie zeggen ze eerste 3 dagen helemaal geen yoga. In de Iyengar traditie zijn er hele strikte regels die elke les worden herhaald. Hoe zit dat nou precies? We vertellen je meer.

Wat Verlicht Menstruatie?

Vrouwen ervaren menstruatie op verschillende manieren, maar veelvoorkomende ongemakken zijn onder andere menstruatiepijn, stemmingswisselingen, en vermoeidheid. Yoga kan helpen deze symptomen te verlichten door:

1. Ontspanning van de bekkenbodem en buikspieren: Veel yogahoudingen richten zich op het ontspannen van deze spieren, wat kan helpen bij het verminderen van krampen.

2. Balans van hormonen: Yoga en ademhalingsoefeningen kunnen hormonale schommelingen helpen beheersen en de stemming stabiliseren.

3. Verbetert de bloedcirculatie: Specifieke yogahoudingen bevorderen de bloedcirculatie, wat kan helpen bij het verminderen van menstruatiepijn.

Welke Yoga Tijdens Menstruatie?

Tijdens je menstruatie is het belangrijk om zachtaardige, ontspannende yoga-oefeningen te kiezen. Enkele geschikte yogahoudingen zijn:

1. Kindhouding (Balasana): Deze houding rekt de onderrug en verlicht spanning in het bekkengebied.

2. Ondersteunde Saddle houding (Supta Virasana): Een milde achteroverbuiging (met genoeg ondersteuning) die de ruggengraat strekt en de buik zachtjes opent.

3. Liggende Vlinderhouding (Supta Baddha Konasana): Deze houding opent de heupen en ontspant het bekken.

4. Kat-Koe-houding: Afwisselend tussen deze twee houdingen kan helpen bij het verlichten van rugpijn en spanning.

Wat Mag Niet Tijdens Menstruatie?

Er zijn enkele yogahoudingen en activiteiten die je beter kunt vermijden tijdens de dagen van je menstruatie waar je hevige bloeding hebt :

1. Omgekeerde Houdingen: Houdingen zoals hoofdstand en schouderstand kunnen de natuurlijke menstruatiestroom verstoren en kan je beter vermijden of aanpassen naar een zachtere variant zoals legs up the wall (Viparita Karani).

2. Intensieve Buikspieroefeningen: Krachtige twists en crunches kunnen de menstruatiepijn verergeren en kan je beter niet doen.

3. Overmatige Fysieke Inspanning: Luister naar je lichaam en forceer niets. Te intense oefeningen kunnen je menstruatie verergeren.

Waarom Heb Je Rugpijn Tijdens Menstruatie?

Rugpijn tijdens de menstruatie is een veelvoorkomend verschijnsel en wordt vaak veroorzaakt door:

1. Samentrekkingen van de baarmoeder: Tijdens de menstruatie trekt de baarmoeder samen om het menstruatiebloed uit te stoten. Deze samentrekkingen kunnen rugpijn veroorzaken.

2. Spierkrampen: De baarmoederkrampen kunnen uitstralen naar de rugspieren, wat leidt tot pijn in de onderrug.

Yogahoudingen die gericht zijn op het ontspannen van de rug- en buikspieren kunnen helpen bij het verlichten van deze pijn.

Samenvattend: wat helpt je tijdens je menstruatie?

In conclusie biedt yoga een natuurlijke en effectieve manier om de symptomen van menstruatie te verlichten en je algemene welzijn te bevorderen. We raden het aan om tijdens je menstruatie zachtaardige yogahoudingen te kiezen en intense oefeningen te vermijden. Luister naar je lichaam en geef jezelf de zorg en aandacht die je verdient. Yoga en menstruatie kunnen hand in hand gaan om je te helpen je vrouwelijke kracht te omarmen en je goed te voelen, zelfs tijdens deze periode. Namasté!