De helende en kalmerende effecten van een YOGA NIDRA

Yoga Nidra is al eeuwen oud en kun je omschrijven als een bewuste of slapeloze slaap. Het bijzondere is dat je tot een diepe ontspanning komt, net zoals in een diepe slaap, maar toch nog volledig bewust van je omgeving.

Hierdoor kunnen spanningen die je onbewust vasthoudt, verwerkt worden en kan je lichaam zich op verschillende vlakken compleet ontspannen. En je hoeft er niets voor te doen, alleen comfortabel te liggen en te luisteren naar de stem die meeneemt door alle lagen van bewustzijn heen, zodat je rationele brein (die monkey mind, je ego) kalmeert en het onderbewuste de ruimte krijgt actiever te worden.

De stem (docent) neemt je mee door een aantal fases: je komt comfortabel liggen, landen en aarden, daarna kun je een intentie of hartewens plaatsen (sankalpa), vervolgens wordt je aandacht naar verschillende punten gebracht. Dat kan een korte of uitgebreide bodyscan zijn. De stem kan je ook meenemen in bepaalde gevoelens en tegenstellingen, zoals bijvoorbeeld ‘zwaar’, ‘licht’, ‘vreugde’ of ‘verdriet’. Een andere fase kan zijn die van bewustwording van ademhaling of visualisaties en beelden die voorbij komen. Tenslotte kom je terug bij je intentie/sankalpa en wordt je ‘wakker’.

Wist je dat één uur Yoga Nidra kan voelen als vier uur slaap? Zeker in de drukke weken van December of als je stressvolle periode doormaakt, heeft een kortere of langere yoga nidra dan zo zijn voordelen. Even een moment van rust en ontspanning voor jezelf 

 En dat niet alleen! 

Als je het vaker doet, zul je merken dat je meer bewust bent van je gedachten, emoties en signalen die je lichaam geeft en weet je beter wanneer je een stapje terug moet doen om tot rust te komen

Yoga Nidra helpt bij

► diepere ontspanning

► ontwikkeling creativiteit & verbeeldingsvermogen

► bewust gebruiken van intenties

► het kalmeren van je zenuwstelsel

► alle lagen van jou als mens: fysiek, mentaal en emotioneel

Bij ons in het Yoga Huis neemt Nelleke je iedere dinsdagavond mee in een ontspannende yoga nidra als afsluiting van de yin yogales.