Sankalpa Sanskriet voor een intentie plaatsen, soms hoor je ons dat zeggen in de yogalessen, maar hoe zit dat?

Een intentie plaatsen, hoe doe je dat?
Eigenlijk is het niets anders dan ‘bewust je aandacht sturen”. In het Sanskriet heet het Sankalpa. In de yoga maken we veel gebruik van het plaatsen van een intentie. Ook naast de mat in je dagelijkse leven is het makkelijk toe te passen. Bijvoorbeeld een moment, net voor je uit bed stapt je intentie voor die dag of week of wat dan ook te plaatsen.

Het zetten van een bewuste intentie voor een dag of een bepaalde activiteit kan heel veel rust geven, focus creëren en je dag gewoon positief beïnvloeden. Het geeft dus een positieve mindset, focus en kracht. Denk maar aan de uitdrukking “alles wat je aandacht geeft, groeit! En zo is het ook met je gedachten.


Maar hoe zet je dan een goede intentie? Hier wat tips

♥ Een intentie is een persoonlijk positief woord of zinnetje, geformuleerd in de tegenwoordige tijd.

♥ Je neemt een moment om jezelf af te vragen wat je op dit moment toe wilt laten in je leven en formuleert het vervolgens alsof het al zo is.

♥ Wil je bijvoorbeeld meer rust in je hoofd, zeg dan niet “Ik wil niet meer onrustig zijn” maar: “Ik ben rustig”.

♥ Dus hou het positief en vermijd woorden als ‘geen’ of ‘niet’, alsof HET AL ZO IS, dus in de tegenwoordige tijd: Niet ‘ik wil’ maar ‘ik ben/heb’

♥ Herhaal je intentie 3 x voor jezelf. Alsof je een zaadje plant in je hart en mind, zodat het kan bloeien en groeien.


Je zult merken dat met het plaatsen van een intentie de ervaring van een yoga les in positieve zin kan veranderen. Zo zal de les anders aanvoelen als je als intentie ‘ik accepteer mijn grenzen’ of ‘ik ben moedig’ gebruikt. Experimenteer eens met het zetten van intenties, voor de yoga les, maar ook in het dagelijkse leven.

Ikzelf gebruik vaak de intentie: ‘ik ben rustig en vol vertrouwen’ en echt, voor mij werkt het. Ik hoop ook voor jou! Probeer maar!