Yin Yoga bij Het Yoga Huis

Het Yoga Huis is een fijne plek in Nieuw Vennep,  waar we in een kleine setting Yin Yoga en Vinyasa Flow yoga geven. En ja, dat voelt best spannend in deze tijd. Maar juist in deze onzekere en stressvolle periode, merken we dat er heel veel behoefte is aan dat stukje rust, zonder al te veel prikkels, grote groepen, maar juist naar binnen keren. Daar kan Yin Yoga je bij helpen.

Maar wat is Yin Yoga?

De meeste vormen van yoga zijn gericht op beweging en kracht. Denk maar aan de Hatha yoga en Vinyasa yoga.  Houdingen volgen zich ritmisch op, waarbij we de spieren spannen, stretchen en versterken. Eigenlijk alles wat we doen vanuit beweging is vaak yang georiënteerd. De Yin yoga is juist een rustige zachte vorm van yoga en richt zich op de ontspanning van spieren en het dieper liggende weefsels. Denk maar aan de banden, pezen, gewrichten en bindweefsel.  

Stress en bindweefsel

Wist je dat stress, of het nou fysiek of emotioneel is, opslaat in je lichaam? Je lichaam bestaat  voor een groot deel uit bindweefsel, als een soort levende lijm, dat alle delen van ons lichaam met elkaar verbindt.  Dit weefsel, een soort spinnenweb, bestaat bijna geheel uit water, en zorgt voor de beweeglijkheid en soepelheid  die we ervaren. Stress kan ervoor zorgen dat dat water zich als ijs❄️ gaat gedragen! Vast, stijf en breekbaar.  Al dat water in je lichaam wil je namelijk het liefst in vloeibare vorm, zonder blokkades en stijfheid. Door wat langer in de houdingen te blijven (een paar minuten), zoek je de strekking op. Creëer je ruimte in je lichaam, maar ook in je hoofd.  

Mijn eigen ervaring

Ik weet nog wel toen ik voor het eerst in aanraking kwam met Yin yoga. Het was een periode met heel veel stress en een dikke burn-out. Ik dacht echt bij mezelf, wat is dit? Waarom zo lang in een houding? Dit klinkt saai. Kan ik dit? Er gebeurde van alles in mijn hoofd…. heel confronterend! Maar het gekke was, ondanks al die vooroordelen, merkte ik aan het eind van die les dat ik zo ontzettend ontspannen was. Letterlijk voelde ik de ruimte in m’n lichaam, maar ook op de een of andere manier in mijn hoofd. Ik sliep beter en na een paar keer kon ik de stilte steeds meer omarmen. Voelen, observeren wat er van binnen gebeurde. Alsof ik laagje voor laagje blokkades, stress en troep aan het afpellen was.

En nu kan ik zeggen dat het me zoveel heeft gebracht! Ik ben rustiger, heb meer vertrouwen, en deel alles wat het mij heeft gebracht op de mat met andere yogi’s.

Wil je ook de voordelen van yin ervaren? Kom dan bij ons, Het Yoga Huis Nieuw-Vennep, een les meedoen. Bekijk de lessen via https://hetyogahuisnieuwvennep.nl/lessen/

Namaste, Caroline