Het verhaal achter de Lotusbloem

In het Hindoeïsme staat de bloem voor welvaart. In het Boeddhisme voor zuiverheid, puurheid, verlichting en gaat het verhaal dat Boeddha geboren is uit een lotusbloem.  
De symboliek heeft te maken met de manier van groei en bloei: vanuit de diepte en het donker groeien de stengels omhoog en stoppen zodra ze aan de oppervlakte van het water komen. Eenmaal aan de oppervlakte gaat de lotusbloem bloeien in het ritme van de dag: in de ochtend opent zij haar bladeren om in de avond weer te sluiten.

Wist je dat de lotusbloem hydrofoob is? Dat wil zeggen dat de blaadjes waterafstotend zijn en er nooit water of modder aan de blaadjes blijft hangen. Bijzonder hè?
De lange bloei staat symbool voor het leven. Eenmaal haar bloem geopend, bloeit ze het hele jaar.
Zij leeft in het licht met haar wortels in het duister. Symbool voor menselijke verlichting waarbij de duisternis staat voor het verleden en de hobbels die je te nemen hebt in je leven..
Zodra de lotusbloem boven water komt verbind zij zich met de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur (de zon). Zo ontstaat er een ultieme verbinding, eenheid en balans met de natuur.
 De symboliek achter de kleuren:

  • Wit staat voor vrede, puurheid
  • Roze staat voor groei, je levenspad (de stengel) naar verlichting (de bloeiende bloem).
  • Rood staat voor liefde en hartstocht, groeien, trouw en vriendschap.
  • Paars staat symbool voor het Achtvoudige pad welke volgens Boeddha en het Boeddhisme zal leiden tot verlichting. Vaak afgebeeld met acht bloemblaadjes.
  • Blauw is verbonden met de geest, kennis, wijsheid en leren. Je hele leven lang…